Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Viktiga röster om nya civil- och totalförsvaret

Hur ser det svenska civila försvaret ut och hur kommer det att bli nu när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med Försvarsmakten lagt grunden för sammanhängande planering? Det här är extremt viktigt men har fram till alldeles nyligen tillåtits en mycket valhänt hantering.

Målbilden som presenterades i juni är att till utgången av 2020 “ska bevakningsansvariga myndigheter, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och prioriterade landsting kunna samverka och leda under störda förhållanden med skyddade sambandsmedel”.

På måndag anordnar Folk och Försvar ett öppet seminarium där flera ansvariga och kunniga deltagare medverkar för att presentera och samtala kring grund och perspektiv, bl a MSB:s generaldirektör Helena Lindberg och Charlotte Svensson från Justitiedepartementet.

Seminariet “Civilt försvar – hela folkets angelägenhet” är kostnadsfritt men med begränsat antal platser. OBS! Föranmälan (se länk nedan). För de som inte kan närvara eller inte hunnit få en plats, sänds seminariet online!

Tid och plats: Måndag den 14 november kl 13:00-14:50. Folk och Försvar, Lilla Nygatan 14, Gamla stan, Stockholm (klicka här för karta)

Officiell evenemangssida med program, samtliga deltagare, föranmälan m m

Försvarsmakten och MSB lägger grunden för en sammanhängande planering för totalförsvaret

Läs även Semper Miles: Totalförsvaret åter! Hälften av landet utan fullgod civil styrning och Viktiga lärdomar för svensk krissäkerhet samt Totalförsvarsplikt för alla

(Bilden är från ett  tidigare övningstillfälle med samverkan mellan Försvarsmakten och blåljusmyndigheter.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]