Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

En timme hit och dit – en relativt ung företeelse

Det är äntligen dags. Även de sista som tvivlat på att vi går mot varmare tider inser att det nog blir vår i år också. Från och med 02:00, natten mellan lördag och söndag, gäller sommartid vilket innebär att vi under en period av sju månader frångår normaltiden genom att ställa fram klockan en timme. Syftet är att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet

Vår sommartid är, tvärt emot vad många tror, en relativt ung företeelse. Sverige införde sommartid på försök 15 maj–30 september 1916 (samma år som flera andra länder) men det protesterades så starkt att försöket inte upprepades 1917. Det där med att ändra klockan var inget att ha och det skulle dröja över 60 år innan man gav sig på det igen.

Först 1980 infördes sommartid i Sverige (enligt en proposition från regeringen Ullsten). Det var dock ingen lätt match då heller då många myndigheter och organisationer spådde problem och olägenheter. Fram till och med 1995 styrdes den av våra egna datumregler men är sedan 1996 anpassad till övriga EU. Idag har många länder valt att lämna sommartiden och även i Sverige och Europa höjs röster mot den här lösningen att anpassa sig efter ljuset och få en slags tröskel att kliva över för att träda in i en ny period av året.

(Bilden är från övningen Våreld ett tidigare år.)

Källa: Wikipedia, DN, Regeringen

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]