Foto: Brigadmuseum

Militärhistoriskt upplevelsemuseum för alla åldrar och sinnen

Passa på att besöka Brigadmuseum i Karlstad, ett aktivt museum med massor av spännande och intressant att upptäcka. Vad sägs t ex om utställningar som “I skuggan av kalla kriget” eller “Värnpliktsutställningen” med “Lukta på lumpen”!? Här ska också nämnas Ag/42-skjutsimulatorn och fordonsparken. Just nu pågår dessutom populära “Barnens militärkök”, en lekhörna där alla barn (eller barnsliga vuxna) får testa en riktig kokvagn m m. Café och butik (inkl överskottsförsäljning) finns också.

Brigadmuseum är ett militärhistoriskt upplevelsemuseum för alla åldrar. Utställningen varvar militära och politiska händelser med nedslag i vardagslivets populärkultur från åren 1945-1991. Du får i utställningen känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.
Brigadmuseum är en del av det statligt stödda nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv (SMHA). År 2005 tillsattes en statlig utredning med titeln “Försvar i förvar” som hade i uppgift att hitta ett sätt att bevara och förvalta Sveriges militärhistoriska arv från kalla krigets dagar (1945-1989).
Ett par år senare fattade Riksdagen beslut om att ge ekonomiskt stöd till utvalda museer och anläggningar med militärhistorisk inriktning. En förutsättning var att anläggningen är av nationellt intresse, har en stark lokal förankring och bidrar till en heltäckande bild av det svenska försvaret. Brigadmuseum har som uppgift att visa brigadernas utveckling under kalla kriget och öppnade år 2013.

Öppet som vanligt trettonhelgen och såklart i veckorna (klicka här för karta)

Brigadmuseum, upplevelsemuseet för alla (mer info, öppettider m m)

Läs även: Tipsa Semper Miles!

(Bilden: En svensk soldat under hastig framryckning på “attackcykel” under kalla kriget.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]