Foto: Xauxa Håkan Svensson

Specialöppet på mäktiga Femörefortet

Det var vårt topphemliga skydd som skulle upptäcka och ta hand om eventuella fiender som vågade sig i närheten av Oxelösund och Norrköping. En massiv anläggning insprängd i berget på Femörehuvud med en eldkraft som träffsäkert nådde milsvida omkring och säkrade bl a viktiga Bråviken.

Till veckan håller man i och med Sportlovet extra öppet på Femörefortet. Två dagar med guidade visningar av i sin helhet bevarad, spännande svensk kustförsvarshistoria så som det såg ut fram till det utgick ur krigsorganisationen 1997 och lämnade Försvarsmakten 2003. Av det lilla som syns på ytan är det till en början svårt att föreställa sig de 3.300 kvadratmetrarna svensk seghet dolda i berget.

Tid och plats: Tisdag 21/2 och torsdag 23/2 klockan 11:00 samt 14:00 båda dagarna. Femörehuvud, Oxelösund (klicka här för karta)


Film: Om kriget kom, avsnitt 4 “Döden i berget” (13:51 min)

Femörefortets hemsida

Läs även Semper Miles: Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav och Ger bevisad kränkning mer resurser? samt Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk

(Bilden: En av kanonerna på Femörefortet. Foto: Xauxa Håkan Svensson CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]