Foto: Kaszynzki, Lockheed Martin

Norge snuvat på dagens stora premiär för F-35

Projekttiden och väntan har varit lång liksom diskussionerna kring valet av nytt stridsflyg. Men idag klockan 14:00 var det dags för de första tre F-35:orna att under pompa och ståt komma hem till Norge för första gången, närmare bestämt till flygbasen Örland vid inloppet till Trondheimsfjorden.

Nu blev det inte så. Ankomsten är för närvarande framskjuten 24 timmar och förklaringen är att man inte fått tillgång till tankflyg. Det är uppseendeväckande att man inte kan genomföra en så här viktig flygning p g a bränsle (och nog väcks en liten tanke kring ifall de nya planen kanske råkat ut för något som måste fixas så här i elfte timmen).

Från norskt håll är man dock inte nedslagna och tar det hela med ro. Generalmajor Morten Klever, ansvarig för stridsflygprogrammet på Försvarsdepartementet, säger att man tagit höjd för eventuella förseningar utifrån olika omständigheter. Tja, vad är väl 24 timmar när man väntat i flera år?

Men om det istället blir norsk premiär i morgon fredag vid samma tid är inte heller riktigt säkert! ”Vi kan inte bortse från att det kan bli ytterligare förseningar”, säger Generalmajor Klever, ”Målet är att de nya planen ska vara på norsk mark senast 10 november”. Därefter vidtar ett noggrant infasningsprogram med tester, utbildning m m för att de nya planen ska kunna tas i aktiv tjänst under 2019. Fullt operativa är F-35:orna först 2025.

Låt oss nu hålla tummarna för att man lyckas skaka fram ett tankplan kring Nordatlanten och att överresan går snabbt och problemfritt i morgon!

UPPDATERAT 2017-11-03:
De tre F-35:orna ska enligt uppgifter från Verdens Gang ankomma Örland, Norge klockan 15:05 idag.

Läs även Semper Miles: Norges storsatsning på F-35 riskerar bli ännu dyrare och Svensk-amerikansk lösning på mardrömmen F-35 samt 62 Gripen till Finland?

(Bilden: En amerikansk testpilot spakar Norges första F-35 över Fort Worth, Texas i oktober 2015. Foto: Kaszynzki, Lockheed Martin CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

– The longed for arrival of Norway’s first three F-35 Fighters today is delayed at least 24 hours.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]