Största finska filmproduktionen någonsin går upp i Sverige 6 december

I hemlandet Finland har den rönt stort intresse och urpremiären där för drygt en månad sedan var en enorm succé som fortsatt med mängder av biobesökare sedan dess. Efter tre veckor hade över en halv miljon sett filmen och den lär rulla länge än!

Nu går Okänd Soldat upp på bio även runt om i Sverige och premiärdatumet blir den 6 december, på Finlands självständighetsdag och tillika 100-årsjubileum minsann. Alltså fr o m nu på onsdag så det är hög tid att boka sin biljett för upplevelsen!

Berättelsen utspelar sig under fortsättningskriget 1941-1944 där vi mycket nära får följa en finsk kulsprutepluton genom kamratskap, mod, krigets umbäranden och fasor. Väinö Linnas berömda berättelse från 1955 har filmatiserats tidigare men regissören av 2017 års version Aku Louhimies har påpekat att det rör sig om en helt egen tolkning som utgår från den längre och ocensurerade originalversionen Sotaromaani som gavs ut först år 2000. Se även länkar här under för mer!

Det här känns som en film som kommer till sin fulla rätt på bioduken och i dimensionerade ljudsystem. Premiären betyder i förlängningen även att tillgängligheten i fler media rycker närmare med t ex DVD, hyrtjänster i TV, online o dyl. Vi anar att Okänd Soldat kommer att fortsätta sin framgång även där. Men nu riktig biopremiär och här ser du var:

Bioguiden – Välj ort för biograf, datum, tid m m

UPPDATERAT 2017-12-05: 
Bioguidens listning verkar inte komplett. Tråkigt men det kan innebära en ljusning för en del då filmen visas på betydligt fler platser. Dubbelkolla genom att söka på Okänd Soldat följt av din/önskad ort i Google!!!

Läs även Semper Miles: Äntligen storpremiär för helt nya Okänd Soldat och Veteraner om kampen för självständighet som påverkade hela Norden samt Totalförsvar är en tillgång för landet på flera sätt

(Bilden: Sektion ur affischen för filmen, designad av Hermanni Suppanen / designbyrå Brosmark, utgående från fotografi taget av Tommi Hynynen.)

– The movie success Unknown Soldier, based on Väinö Linnas novel with the same name, to enter Swedish cinemas on 6th December!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]