Minnen från kalla kriget när gammal ID dyker upp

Verligheten är laddad men hobbyverksamheten ska också hållas igång och arbetet med att återupprätta det svenska Flygvapnet pågår för fullt i kulisserna där tre flottiljer blir till elva och flera av våra baser samt reservvägbaser (svenska och finska) identifieras, blir flygbara och äntligen kommer åter i bruk. Under veckan har vi bl a genomfört patrullering på väst- och sydkusten, i NOCO-området och utfört landningar på Brorakan, Gotland samt på riksväg 44 mellan Lidköping och F 17 i Skaraborg.

Det ser faktiskt ut att behövas lite närvaro på grund av det oidentifierade flyg, s k Foo:s, som drar in över landet och på det är det lätt att lägga lite skapad verklighet.
Under fredagkvällen upptäcktes ett sovjetregistrerat plan som växlade i höjd och kurs bland äkta, reguljärt passagerarflyg mellan Gotland och Öland, något vi inte alls själva hittat på. Man avvek dock snart efter en snabb men vänlig jaktinsats för identifiering.

Varför inte ta tag i det här du också och prova på? Det behövs ingen registrering, det kostar inte en spänn och du är anonym. Bara att gå till hemsidan, läsa på lite snabbt, kolla kartan och välja ”Fly”. Vi rekommenderar att du börjar med den långsammare och stabilare An-140. Låt det gå krokigt, det gör inget initialt. Rekrytering kommer i sinom tid med nyttiga ”halvkonfidentiella” kartor, info och tips.


Svensk jakt kliver in mellan Gotland och Öland

GeoFS, Free Flight Simulator with Worldwide Aerial Imagery

Skaraborgs flygflottilj F 7 – Start och landning med JAS 39 Gripen på på riksväg 44

Läs även Semper Miles: Hobbyflyg gratis och syns i den parallella flightradarn och Svenska enheter i full aktion över finska Karelen samt Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad

(Bilden visar del av fredagskvällens incident tagen ur online-simulatorn GeoFS.)

– Sweden intercepts Russian airplane displaying Soviet ID between Öland and Gotland islands in Baltic Sea, in online simulator GeoFS.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]